Domy v Londýne idú na dračku, ceny lámu rekordy

14.07.2013 Celý región

Londýn 14. júla (TASR) - Rastúci záujem o nehnuteľnosti v Londýne pomohol zvýšiť ceny domov v Británii v júni na nový rekord. Uviedla to tento týždeň spoločnosť pre prieskum trhu s nehnuteľnosťami Acadametrics. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Celkovo sa ceny nehnuteľností v Británii zvýšili v júni medzimesačne o 0,2 % a medziročne o 2,5 %. To znamená rast cien už 10. mesiac po sebe na v priemere 232.801 libier (269.852 eur).

K rastu prispel vysoký dopyt zahraničia po nehnuteľnostiach v hlavnom meste Británie, ale aj zlepšený prístup k hypotékam po tom, ako vláda a centrálna banka podporili sektor programom Funding for Lending, ktorého cieľom je podpora úverovania zo strany bánk. Kombinácia týchto faktorov pomohla zvýšiť viacero indexov v oblasti nehnuteľností. Tieto indexy však zároveň maskujú veľké rozdiely medzi cenami v Londýne a vo zvyšku krajiny, kde sa ceny stále iba zotavujú z dôsledkov finančnej krízy z roku 2008. Okrem Londýna sa výraznejšou mierou zvyšujú ceny ešte v oblastiach v jeho blízkosti, ako je napríklad územie juhovýchodného Anglicka.

Napriek tomuto vývoju má však trh podľa analytikov ešte dlhú cestu, než sa zotaví na úroveň spred krízy z roka 2008. Ako dodali, najmä v oblastiach mimo juhovýchodného Anglicka je počet prvých kupcov nehnuteľností stále veľmi nízky.
 

Vyberte región